A Magyar Földrajzi Társaság állásfoglalása a 2020. január 31-én megjelent NAT-tal kapcsolatban

Részben örömmel és részben csalódottsággal vettük tudomásul a módosított NAT megjelenését. Ideje volt az új szabályozásnak hiszen az előző már 8 éve készült. A tervezettel kapcsolatosan közzétett kritikai észrevételeink csekély mértékben kerültek beépítésre. Alapprobléma, hogy a NAT ezen változata nem felel meg az alaptanterv műfaji követelményeinek, nem ad lehetőséget a különböző típusú kerettantervek készítésének, tehát nem felel meg a jogi szabályozás elvárásainak. A rendeletben azonban “megjelennek a korszerűként számon tartott pedagógiai elvek, amelyek megfelelnek a 21. századi természettudományos neveléssel szemben megfogalmazott, nemzetközileg is relevánsnak tekintett kívánalmaknak”.
 

budapest corvinus

Szervező intzémény: Geo Intézet, Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

Információ / kapcsolat: Forman Balázs, geográfus–közgazdász, egyetemi docens, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Varga Ágnes, földrajz tanár, egyetemi tanársegéd, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Találkozó:

  • vagy: 16.30 Egyetem C épület V. emelet C 520
  • vagy: 17.00 Dózsa Gy úti metroállomás kijáratánál Capital Square

Könnyed délutáni városnéző séta (távolság 7-7,5 m)

Kiinduló pont: Dózsa Gy úti metroállomás

Végpont Újpest Városkapu

2 között végig séta XIII. kerülten, Magyarországi ingatlan-befektetők egyik kedvenc terepén. A séta érinti az egykori hajógyárat, az egykori turbinagyárat, a Láng Gépgyárat, a nagyon menőnek tartott Marina-parti lakótelepet.

Megnézzük, hogy a Váci út és Duna parti rész hogyan alakult át a funkcióváltással, hogyan jöttek létre lakótelepek, irodaépületek. Nem csak azt nézzük meg, hogy mi van, hanem, azt is hogy

  • milyen laktelepek épültek milyen megfontolásból?
  • a XIII. kerület utcahálózata hogyan alakult ki?
  • milyen épületek voltak ott, ahol most irodaépületek vannak?
  • mi a cégek múltja, és a XIII. kerületi önkormányzat szerepe a cégek átalakításában?
  • mennyire másolható ez a példa?

Végén sörözés, halsütöde.

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink