konyvajandek juhasza

Dr. Juhász Árpád "Emberevők unokái között" című kötetéről, utazásról, földrajzról, tervekről beszélgetett Kiesz Réka könyvtárosunkkal.

A könyv elérhető a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtárában is, és MEGRENDELHETŐ a következő email-címen is: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

AZ INTERJÚRÓL BŐVEBBEN

 

kistajakÚjabb, frissen megjelent hiánypótló kötettel gyarapodott könyvtárunk. Dr. Csorba Péter Debrecenben megjelent műve: Magyarország kistájai.

A gazdag képanyaggal és térképekkel illusztrált kötetből csupán néhány példány került forgalomba, így rendkívül értékes művel gyarapodhatott könyvtárunk.

Az alábbi videóbejegyzésben Youtube csatornánkon Dr. Csorba Péter egyetemi tanár, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke legújabb kötetéről, a Magyarország kistájai című műről beszélget Kiesz Réka könyvtárosunkkal.

A beszélgetés ide kattinva érhető el

A tájképeket a szerző engedélyével közöljük.

A könyvadományt és a beszélgetést ezúttal is hálásan köszönjük!

MTT5Könyvtári gyarapodásaink közül a Magyar Természettudományi Társulat adományait mutatjuk be pár szóban.

2021. április elején a Magyar Természettudományi Társulat jóvoltából jutottunk több, nagyon értékes kiadványhoz.

MTT1Kiemelten az általános és középiskolás diákok és tanáraik számára is hiánypótló összefoglaló művet ajánljuk, melynek címe: Van jövőnk! Szerkesztői, Kerekes Sándor és Tardy János a fenntartható fejlődésről szóló olyan munkát adtak közre, amely a népegészségtantól a vízhez kapcsolódó kihívásokon át a fenntartható energiaellátásig a természettudomány adta "segédeszközökkel" kívánja a mai fiatalságot jövőtudatossá formálni.

A kiadvány online is elérhető és letölthető

Hálásan köszönjük a Magyar Természettudományi Társulat és Tardy János elnök úr felajánlását!

kincsek konyvtarbol18:30–19:00: Kincsek a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtárából

A Földrajz Éjszakája 2021 rendezvénysorozat keretében könyvtárosunk, Kiesz Réka könyvtár- és tudománytörténeti előadását online tekinthetik meg. Réka könyvtárunk értékes dokumentumaiból ismertet néhányat a Youtube csatornánkon elérhető videóban:

https://youtu.be/SIiCZ-Al7PI

A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára immáron 148 éves múltra tekint vissza. 1873-as alapítása óta könyv-, folyóirat-, térkép- és irattárként működik. Magyarországon az egyetlen – nem állami fenntartású – földrajzi gyűjtőkörrel rendelkező könyvtár.

kerdezd konyvtarost

Könyvtárunkban megtalálható dokumentumainkból távoli eléréssel is kérhetnek anyagokat. Kérjük, hogy a mű címét és a kért tartalmat küldjék el a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címre.

FONTOS: ha a katalógusunkban nem talál egy művet, írjon nekünk, mert a feldolgozás folyamatos, és – amennyiben a mű megtalálható gyűjteményünkben, könyvtárosunk jelzi Önöknek.

A kért anyagot a szerzői jogok figyelembevétele mellett online formában küldjük el.

Könyvtárhasználati szabályzatunkat itt tudják megtekinteni

A szolgáltatási idő: max. 72 óra. A pénteken beérkezett kéréseket maximum szerda délig teljesítjük.

p3613 12021-ben a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára új ajándékkal gazdagodott.
Tagtársunk, Sashalmi Ádám, valamint kollégája, Molnárné Galambos Mária jóvoltából tettünk szert egy Dunát ábrázoló falitérképre.

A mű bibliográfiai adatai:
Obzornai︠a︡ karta reki Dunaĭ = Carte générale du Danube. Budapest, Izdanie Dunaĭskoĭ Komissii. 1984.
Méretarány: 1 : 1 000 000. Fizikai méret: 91 x 165 cm. Kiadó: Kartográfiai Vállalat
A cím, valamint a magyarázat orosz és francia nyelveken. Eredetileg három szelvényre nyomtatva, ragasztva.
Általános hajózási jelzésekkel, a helyneveket az adott ország nyelvén jelezve. Eredetileg 3 szelvényre nyomtatva. Magyarázattal, távolsági jelöléssel.

A térkép korának megfelelő, helyenként szakadt állapotú, a színnyomatok nem kopottak, a domborzati jelölések pontosan kivehetőek.
Ebből a példányból nem találtunk másikat magyarországi közkönyvtárakban, külföldön pedig a Library of Congress katalógusában lelhető fel egy példány.

A dokumentum állományunkban a P 3613 jelzetet kapta.
A fotókon az ajándékozó, Sashalmi Ádám látható a térképpel, illetve a térkép részfelvételei láthatóak.
p3613_1 p3613_2 p3613_3 p3613_4 p3613_5 p3613_6 p3613_7 p3613_8 p3613_9

A Magyar Földrajzi Társaság vezetősége és tagjai nevében is köszönjük a megtisztelő ajándékot!
Kiesz Réka
könyvtáros

polish 20210311 123546755Hálásan köszönjük a bútorokért cserébe felajánlott rengeteg köteg spárgát! Szerencsére minden bútorunk jó gazdára talált. Köszönjük az érdeklődést, és kérjük kövessék továbbra is oldalunkat könyvtárral kapcsolatos híreinkért!

 

Korábbi cikk:

A Magyar Földrajzi Társaság könyvtárának területén több, használaton kívüli, de jó minőségű asztal, szekrény, fiókos bútor található. A bútorok listája képekkel és a hozzájuk tartozó méretekkel ide kattintva érhető el: https://drive.google.com/drive/folders/1JCAKtrIVq-3AIqRTKLw8_TM8I1McJvZG?usp=sharing

Amennyiben kedves Tagtársaink szeretnének a bútorokból elvinni (akár egyben is), kérjük, jelezzék könyvtárosunknak, Kiesz Rékának emailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A bútorokért nem kérünk ellenértéket, de nagyon jó szívvel vennénk, ha erős spárgát, kötözésre alkalmas madzagot tudnának felajánlani könyvtárunknak, mert az állományrendezés során több folyóiratot kell összekötöznünk, és költöztetnünk.

Szíves együttműködésüket és segítségüket előre is köszönjük!

a Magyar Földrajzi Társaság elnöksége

1. oldal / 2

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink