Meghívó: a "Magyarok Dél-Ázsiában" című (hibrid) konferenciára

A tudományos tanácskozás időpontja:

2021. november 19. (péntek)

Helyszín:

MTA Pécsi Területi Bizottság Székháza

Pécs, Jurisics M. u. 44.

Rendező intézmény

 • Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Ázsia Központja

Társrendezők

 • Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottság Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága
 • Modern Geográfus Alapítvány
 • Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpont Történeti és Politikai Földrajzi Kutatási Centrum
 • Magyar Földrajzi Társaság

A Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének Ázsia Központja társintézményekkel közösen 2021. november 19-én, a Magyar Tudomány Napjához kapcsolódva rendezi a ’Magyarok Dél-Ázsiában’ című konferenciát. Az egynapos fórum délelőtti plenáris ülésén hat, tudományos fokozattal rendelkező, előzetesen felkért kutató tart egy-egy 30 perces előadást. Az MTA Pécsi Területi Bizottsága Székházában sorra kerülő esemény délutáni szekcióiban fiatal kutatók, doktoranduszok számára is biztosítunk bemutatkozási lehetőséget.

A konferencia címében jelzett tematikának megfelelően elsősorban olyan előadásokra számítunk, amelyek azokra a tudós honfitársainkra, illetve munkásságukra irányítják a figyelmet, akik kiemelkedő, de nem feltétlenül közismert eredményeket értek el Dél-Ázsia kutatásában. Ezzel is támogatni kívánjuk emlékük ápolását, nemzeti jelentőségük köztudatba emelését, illetve személyükön keresztül a dél-ázsiai országokkal való kapcsolataink erősítését. Várjuk mindezeken túl azok jelentkezését is, akik más, nem az orientalisztika tudománytörténetét érintő indiai, dél-ázsiai vonatkozású kutatási eredményeiket kívánják megismertetni. Ez utóbbiak számára kellő számú jelentkező esetén külön szekciót szervezünk. A szekcióelőadások időtartama maximum 15 perc, ezután 5 perces időkeretben lesz lehetőség vitára, hozzászólásokra.

A konferenciát hibrid formában rendezzük meg, vagyis lehetőség lesz on-line is részt venni, mind előadóként, mind hallgatóként. A technikai részleteket rövidesen megosztjuk az érdeklődőkkel.

Programelőzetes

 • 09.30: Megnyitó
 • 09.45–11.15: Plenáris előadások
 • 11.15–11.45: Kávészünet
 • 11.45–13.15: Plenáris előadások
 • 13.15–14.00: Ebédszünet
 • 14.00–tól: Szekcióelőadások

A délutáni előadásokat legfeljebb két, párhuzamosan zajló szekcióba szervezzük úgy, hogy egy 15 perces kávészünet közbeiktatásával az egyes szekciókban maximum 8 előadásra kerülhet sor, azaz összesen 16 fő jelentkezését tudjuk befogadni.

A plenáris és szekcióülések pontos beosztását a jelentkezések ismeretében a második körlevélben tesszük közzé. Azok számára, akik szállást kívánnak igénybe venni, a konferenciahelyszínen korlátozott számban jutányos árú, kényelmes és csendes vendégszobák állnak rendelkezésre. A szállásfoglalással kapcsolatos információk elérhetők a http://tab.mta.hu/pecsi-teruleti-bizottsag/szobafoglalas/ linken.

A jelentkezéssel kapcsolatos információk

Jelentkezési határidő: 2021. október 31. Jelentkezéseket a szekcióelőadók maximális létszámának beteltéig tudunk elfogadni. A befogadott témák előadóival a létszámkorlát eléréséig a jelentkezések sorrendjében töltjük fel a szabad helyeket. Csak magyar nyelvű előadások megtartására van lehetőség.

Jelentkezni a hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap, valamint az előadás magyar és angol nyelvű összefoglalójának (absztraktjának) a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre történő megküldésével lehet. A jelentkezés elfogadásáról a Tudományos Bizottság az absztrakt tartalma alapján dönt, majd arról a Szervezőbizottság értesítést küld. Két- vagy többszerzős előadások esetében azt kérjük, hogy a prezentációt a szerzők egyike önállóan mutassa be.

A konferencián való részvétel ingyenes!

Publikálás

A Tudományos Bizottság által megfelelőnek értékelt előadások számára a lektorálást követően a Modern Geográfia című folyóiratban online megjelenést biztosítunk. A tanulmányokat a folyóirat erre az alkalomra megjelentetett nyomtatott különszámában is közöljük. A cikkek terjedelmére és formai követelményeire vonatkozó információkat a későbbiekben közöljük.

További felvilágosításért keressék bizalommal Zagyi Nándort a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A konferencia megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink