Hungeo versenyfelhívás 2012/2013

A Magyar Földrajzi Társaság (MFT), a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézete (PTE FI), a Modern Geográfus Alapítvány (MGA) és a Földrajztanárok Egylete (FTE) a 2012/2013. tanévre meghirdeti a IV. Országos, angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyt. A rendezvény feletti szakmai felügyeletet a fenti szervezetek látják el; ők delegálnak tagokat a zsűribe is.

A verseny célja:

Letölthető dokumentumok:

Ösztönözni a földrajz iránti érdeklődést, támogatni azon tanulókat, akik a társadalom- és/vagy természetföldrajz területén kiemelkedő ismeretekkel rendelkeznek. A verseny további célkitűzése az International Geographic Union (továbbiakban IGU) által – 2012-től évente – megrendezésre kerülő nemzetközi földrajzi olimpián résztvevő magyar csapat tagjainak kiválasztása.

A verseny résztvevői:

Nevezhetnek mindazon magyarországi középfokú oktatási intézményben tanulók, akik 16-19 évesek és 2013. június 30-áig nem töltik be a 19. életévüket.

A verseny tartalma:

Az általános és középiskolákban feldolgozásra került tananyaghoz, továbbá az aktuális, a földrajzhoz kapcsolódó események/összefüggések ismeretéhez kapcsolódik, mind a természet-, mind a társadalomföldrajz területéről. A verseny tematikájában leginkább a komplex földrajzi ismeretek és képességek alkalmazására épít. A versenyfeladatok 2012/2013-ban elsősorban az alábbi, kiemelt témakörökhöz kapcsolódnak, amelyek részben a nemzetközi megmérettetéshez is kapcsolódnak:

 1. Éghajlat és klímaváltozás
 2. Természeti veszélyforrások
 3. Természeti erőforrások és hasznosításuk
 4. Környezetvédelem és fenntartható fejlődés
 5. Földhasználat, tájhasznosítás
 6. Agrárföldrajz, élelmezési problémák
 7. Népesség, népességváltozás
 8. Gazdaságföldrajz, globalizáció
 9. Területfejlesztés és területi egyenlőtlenségek
 10. Urbanisztika, várostervezés, -rehabilitáció, -rekonstrukció
 11. Turizmus
 12. Kulturális földrajz/regionális identitás
 13. Fejlődő világ
 14. Újonnan iparosodó országok (NIC, BRICS)

A verseny alapirodalma:

A forgalomban levő – magyar és angol nyelvű – középiskolai földrajzi tankönyvek, valamint a verseny honlapján megadott elektronikus hozzáférésű információs bázisok. Ajánlott folyóiratok: Time, National Geographic, HVG, Földrajzi Közlemények, A földgömb. Átfogó szakmai és nyelvi ismereteket ad közre: Hagett, P. : Geography. A Global Synthesis. 2001.

Nevezési határidő: 2012. október 31.

Nevezni elektronikus úton a honlapunkról, illetve a verseny honlapjáról letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a másolat beküldésével lehet. A jelentkezéshez mellékelni szükséges a nevezési díj befizetéséről szóló igazolást is. A hiányosan kitöltött vagy későn érkező nevezéseket nem áll módunkban elfogadni.
Beküldési cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Nevezési díj: 2500 Ft/fő, amelyet a következő bankszámlára kérünk befizetni:

Modern Geográfus Alapítvány
számlaszám: 50800111-11105570
Szigetvári Takarékszövetkezet, Pécs

Az átutalásnál a közlemények rovatba kérjük feltüntetni: IV. Országos, angol nyelvű, földrajzi verseny.

Amennyiben intézményi átutalás történik, úgy a közlemények rovatban a jelentkező(k) nevének feltüntetése is szükséges. Kérjük, hogy számlázási igényeiket az elektronikus levélben a pontos számlázási névvel és címmel együtt jelezni szíveskedjenek.

A verseny nyelve: angol, azonban a versennyel kapcsolatos kommunikáció magyar nyelven történik.

A verseny menete

1. forduló: Írásbeli forduló, amelynek elektronikus beküldési határideje: 2012. december 10. (szerezhető maximális pontszám: 30 pont)
A verseny feladata egy minimum 15 000, maximum 20 000 karakterből (szóközök, ábrák, mellékletek nélkül) álló esszé megírása. Az esszé témaköre: The physical geographical and social economical consequences of natural disasters. A tanulmány önálló munkán alapuljon, a felhasznált irodalmak a földrajztudományban elfogadott rend (szövegközi hivatkozás) szerint kerüljenek feltüntetésre, illetve hivatkozásra. Ennek hiányában a dolgozat nem kerül értékelésre. Az esszé címlapján a cím mellett csak a jeligét kérjük feltüntetni, más azonosító használata nem megengedett. A jeligét kérjük úgy megválasztani, hogy az ne utaljon a pályázó személyére, iskolájára.

2. forduló: Írásbeli forduló, helyszíne: PTE TTK FI, Pécs. Ideje: 2013. január 19. (szerezhető maximális pontszám: 70 pont)
Ebben a fordulóban természet- és társadalomföldrajzhoz kapcsolódó feladatlapot kell megoldani, amely az IGU földrajzi olimpia verseny szerkezetére és feladattípusaira épül. Az írásbeli megmérettetésen mindazon tanulók részt vesznek, akik a nevezési határidőig jelentkezésüket elküldik. A résztvevőket 2011. december 31-éig elektronikusan értesítjük. A felmerülő utazási, szállás és étkezési költség a versenyzőt terheli.

3. forduló: Döntő, helyszíne PTE TTK FI, Pécs. Ideje: 2013. március 22.
A döntőben az előző kettő forduló legjobb tíz helyezettje vesz részt. A döntő feladatai jelentős részben az IGU földrajzi olimpia versenytematikáját követik. A döntő során gyakorlati és szóbeli feladatokat kell a diákoknak megoldaniuk. A döntőbe jutott tanulókat 2013. február 20-áig értesítjük. A döntő résztvevőinek szállásáról és étkezéséről a verseny szervezői gondoskodnak.

A versenyeredmények közzététele:

2013. március 22-én, Pécsett a döntő napján, valamint Iinterneten a http://foldrajz.ttk.pte.hu/ honlapon.

A verseny díjazása:

Az első két helyezett képviselheti Magyarországot az IGU által 2013. július 30. – augusztus 6. között, Kyotóban megrendezendő földrajzi olimpián. A döntőben a legjobb tíz eredményt elért tanuló és felkészítő tanára tárgyjutalomban részesül.

A versennyel kapcsolatos további információ:
Gyüre Judit, dr. Trócsányi András
Tel.: 72/503-600, 2-47-19, illetve 2-44-87-es mellékek.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://foldrajz.ttk.pte.hu

Utoljára frissítve: 2013. október 13., vasárnap 21:04

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink