1%-os SZJA-támogatás

„149 éve a magyar földrajzoktatás, a földrajzi ismeretterjesztés szolgálatában”

A 149 éve alapított Magyar Földrajzi Társaság egyike Európa legrégebbi tudományos társaságainak. Társaságunk célja a földrajztudomány népszerűsítése mellett a földrajzoktatás színvonalának, a köznevelésben elfoglalt helyének javítása. E célok megvalósításához szükség van az Ön adományára, anyagi támogatására!

Kérjük, adójának 1%-ával támogassa a Magyar Földrajzi Társaságot!

Adószámunk: 19007964-1-42

 • hogy Társaságunk még hatékonyabban tudja képviselni a földrajzoktatás és a földrajztudomány ügyét!
 • hogy ezáltal anyagilag is segítse a Magyar Földrajzi Társaság közel százötven éves, felbecsülhetetlen értékű könyv- és térképritkaságokban bővelkedő könyvtárának és térképtárának rendbetételét, katalogizálását!
 • hogy Társaságunk közelgő 150 éves fennállására neves elődeinkhez méltó tudomány népszerűsítő kiállítással és programokkal emlékezhessünk meg!
 • hogy ezáltal támogassa Társaságunk tudomány népszerűsítő folyóirata, a Földgömb magazin és tudományos folyóirata a Földrajzi Közlemények megjelenését!
 • hogy ezáltal támogassa a Magyar Földrajzi Társaság tudomány népszerűsítő programjait (Földrajz Éjszakája, földrajzversenyek, stb.)
 • hogy ezáltal támogassa a Magyar Földrajzi Társaság területi és szakosztályainak munkáját (továbbképzések, rendszeres előadóülések stb.)

Kedves támogatásukat előre is hálásan köszönjük!

a Magyar Földrajzi Társaság Elnöksége​

2013. április 22., hétfő 16:52

Meghívó a Fürdővárosok című tudományos konferenciára Kiemelt

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

A Történelmi Ismeretterjesztő Társulat Egyesület,  a Magyar Földrajzi Társaság, és Kunszentmiklós Város Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves munkatársait

 a

 Fürdővárosok

 című

tudományos konferenciájára

 amelyet 2013. május 3-án, pénteken 1400 és május 4-én, szombaton 1300 között tartunk

a kunszentmiklósi Városháza dísztermében.

A rendezvény célkitűzése:

A konferencia meg kívánja vizsgálni és bemutatni a történelmi Magyarország fürdővárosait a történettudomány, a földrajztudomány, a szociológia, az urbanisztika, a művészettörténet, valamint kulturális antropológia aspektusából. A konferencia egyrészről alkalmat teremt a különböző tudományterületeken dolgozó kutatók számára eredményeik ismertetésére, másrészről fórumot teremt számukra, ami lehetőséget ad a jövőbeli közös szakmai munkára, illetve együttműködésre, ezzel is támogatva a szakmai közösségek oktatási és kutatási tevékenységét. A tanácskozás fókuszában a fürdővárosok életének társadalmi (kulturális) és gazdasági funkciójának minél szélesebb körű, tudományterületeken átívelő feltárása és bemutatása áll, különös tekintettel a fürdőközpontok kialakulására, a városfejlődésére gyakorolt hatására, a miliőre, a kulturális hatásokra, a turizmus fellendítése érdekében lévő egyesületekre, a vendégforgalomra, a szervezési kérdésekre, a menedzsment szerepére, valamint a fürdővárosok nyújtotta szolgáltatásokra. A tanácskozás az eredmények formális, prezentációkban való közzététele mellett a párbeszédre helyezi a hangsúlyt.

 A rendezvény programja: A konferencia első napján, délutántól délelőttjén, a plenáris ülés keretében a szervezők által felkért előadók mutatják be a témával kapcsolatos eredményeiket. Vacsora után városi sétával, majd a kuntszentmiklósi Miklóssy János Sportközpont nagylelkű felajánlásának köszönhetően a résztvevők számára éjszaki fürdéssel zárul az első nap programja.

A konferencia második napján, a reggelit követően 9 órakor szekciókban folyik a munka, ahol az egyes témák kutatóinak előadásai hangzanak majd el.

Tervezett program

2013. május 3-a, péntek

1300 – 1400 Regisztráció, szállás elfoglalása
1400 – 1415 A konferencia megnyitása
1415 – 1600 Plenáris ülés előadásai
1600 – 1615 Kávészünet

1610 – 1745 Plenáris ülés előadásai folytatás
1800 – 1900 Vacsora

1910 – 2030 Városi séta
2030 – Éjszakai fürdőzés a Miklóssy János Sportközpont termálvizében

2013. május 4-e, szombat

0730 – 0845 Reggeli
0900 – 0910 A szekcióülések megnyitása
0910 – 1115 Szekcióülések
1115 – 1130 Kávészünet
1130 – 1245 Szekcióülések folytatás
1245 – 1300 A konferencia lezárása, zárszó
1300Ebéd
: a híres kunszentmiklósi birkapörkölt

 A rendezvény résztvevői: A kutatásáért és oktatásért elkötelezett, a történeti és a geográfiai problémák iránt érzékeny szakemberek, egyetemeken, főiskolákon és szakképző intézményekben oktató tanárok, doktoranduszok, illetve kutatóintézetek, tanácsadó irodák, önkormányzatok és kormányhivatalok munkatársai. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy ne csak az előadók, hanem a téma iránt érdeklődők, a párbeszédre kész kollégák is megtiszteljék a rendezvényt.

Részvételi díj: 12.000 forint/fő, amely fedezi az első napi vacsorát, a városi sétát az éjszakai fürdőlátogatást, a másnapi reggelit, az ebédet, valamint kávészünetekben történő fogyasztást, továbbá az elhangzott előadások és az azt követő vita alapján elkészült értekezésekből szerkesztett tanulmánykötet megküldését.

Szállásinformációk:

A településen és környékén számos szállástípus igénybe vehető a kedvezőbb árfekvésűektől az összetett szolgáltatáscsomagot kínáló, magasabb elvárásoknak is megfelelő szálláshelyig.

Kisbojtár Vendéglő

Az étterem és panzió jóízű, magyaros konyhájáról híres, jó, ugyanakkor költségkímélő választás az étkezést, szállást keresőknek. A vendéglő melletti panzióban 4 szobában összesen 12 db ággyal várja a városba érkező megpihenni vágyókat. Mindegyik szoba légkondicionált, külön fürdőszobával és televízióval ellátott.

Kiskunsági Betyár Kúria

A pusztai romantikát élhetjük át a színvonalas vendéglátás mellett a kiskunsági Betyár Kúriában, ahol szauna és medence is várja a vendégeket. Bővebb információ:
http://www.betyar-kuria.hu/

Tornácos Tanya

Kunszentmiklóstól 5 km-re található parasztház jellegű, hangulatos épület a Tornácos Tanya, amely érintetlen természeti környezetben helyezkedik el. Bővebb információ:
http://www.kunszentmiklos.hu/index.php?newid=32176&topic_id=62

Ifjúsági turistaszállás

A város centrumától 400 m -re található a Kossuth L. u. 28 szám alatt az Ifjúsági Turistaszálló mely 9 szobájával ( 1 db 2 ágyas és 8 db 2 ágyas + 2 pótágyas) várja a megpihenni vágyókat.

Publikáció: Az elhangzott előadásokból a Történelmi Ismeretterjesztő Társulat Egyesület kiadásában tanulmánykötetet szerkesztünk, amelybe a Magyar Földrajzi Társaság, illetve a Történelmi Ismeretterjesztő Társulat Egyesület révén kijelölt lektorok által elfogadott, a tudományos normáknak eleget tevő, illetve a konferencia témájához illeszkedő értekezések kerülnek beválogatásra.

Határidők:

 • A jelentkezési lap beküldése: 2013. február 15.
 • A javasolt szekció-előadás absztraktjának beküldése: 2013. február 15.
 • Visszaigazolás az elfogadott absztraktról: 2013. március 8.
 • Részvételi díj befizetésének határideje: 2013. április 2.
 • A kötetbe szánt tanulmány beküldési határideje: 2013. szeptember 15.
 • Lektori vélemények megküldése a szerzőknek: 2013. október 31.
 • Korrektúra megküldése a szerzőknek: 2013. november 30.
 • A kötet várható megjelenése: 2013. december

 

Kapcsolattartás: Galambos István: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Történelmi Ismeretterjesztő Társulat Egyesület, 1081 Budapest, Alföldi u.16.

A meghívó és a jelentkezési lap innen letölthető!

Megjelent: 7491 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 24., szerda 00:10

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink