Egyedülálló kézirat került az MFT Könyvtár tulajdonába

tarie3Tari Endre tanár úr adományát egy vastag levélben küldte el, mely egy saját kiállítású, kéziratos kötetet rejtett. A gazdagon illusztrált, magyarázatokkal dúsan ellátott FÖLDÜNK MEGISMERÉSE címet viselő mű kronológiai sorrendben mutatja be Földünk felfedezéstörténetét. A könyv tökéletes segédanyag általános- és középiskolai oktatás során is.

tarie2Személyesen találkozásunk során még egy értékes és hasznos kötetet ajándékozott Tanár úr Könyvtárunknak, a Diák Ki Kicsoda FÖLDRAJZI FELFEDEZŐK kötetének harmadik kiadását.

Tanár úr bemutatkozását, illetve könyvajánlóját tesszük most közzé (címre kattintva). Fogadják szeretettel!

Tanár Úrnak ezúton is szeretettel köszönjük megtisztelő ajándékát!

"Tari Endre, földrajz szakos tanár vagyok. Ma már nyugdíjas.
Gyerekkorom első földrajzórája akkora élmény volt számomra, hogy meghatározta életem további történéseit. A földrajz a világ legklasszabb tantárgya! Legalább is számomra az volt. Természetesen földrajz tanár lettem, és ezt az élményt igyekeztem átadni tanítványaimnak is. Engem különösen a földrajz és a történelem kapcsolata érdekel, ezen belül is a földrajzi felfedezések. Óráimon egy-egy téma feldolgozásánál mindig beszéltem az oda kapcsolódó utazóról, vagy a felfedezésével kapcsolatos történetekről. Amikor például az Appalache-hegység került sorra, elmeséltem tanítványaimnak, hogy a szépséges Pocahontas indiánlány hogyan mentette meg John Smith kapitány életét, aki azon a vidéken indult felfedező útra. Az Andok földrajzát tanulva Chilénél elmeséltem, hogy a területet feltáró, Pedro de Valdivia aranyéhségét a bennszülött indiánok, amikor elfogták úgy elégítették ki, hogy aranyat öntöttek a torkába. És meséltem nekik Almásy Lászlóról, az „angol betegről”, hogy micsoda kalandos élete volt, hogy mit fedezett fel Afrikában, hogy a Gödöllőn megrendezett cserkész Világ-dzsemborin repülőgép-bemutatót tartott, és hogy konspirációs feladatokat látott el a világháborúban Rommel hadseregében, és hogyan mentette meg a börtöntől Germanus Gyula a háború után. Tanítványaim nagy kerek szemekkel hallgatták, amikor a Nílus forrásvidéke került szóba, és elmeséltem nekik, hogy a Nílus-kutató Samuel Baker hogyan szeretett bele, és hogyan vásárolta meg Sass Flórát, az Erdélyből elrabolt lányt a vidini rabszolgapiacon. Nos, ezen kis motiváló történetek után öröm-partivá vált a földrajzóra, és tanítványaimban elementáris erővel tört föl a vágy, hogy földrajzi ismereteket szerezzenek, hogy megtanulják a fiatal lánchegyeket, a folyók vízjárást, vagy akár a passzátszél működését, és örömmel töltsék kis kobakjukat száraz topográfiai ismeretekkel. Tanítványaimmal földrajz szakkörökön a földrajzi felfedezőkkel foglalkoztunk. Számukra készítettem el ezt a könyvet. Aki el akar mélyedni e témában, ebből a könyvből megteheti. De tanári segédletként is szolgálhat utódaimnak, a mai fiatal tanárkollégáimnak."

A kötettel kapcsolatban érdeklődni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen tudnak.

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink